Burgery z kaszy jaglanej

Domowe wege burgery z kaszy jaglanej

Wczoraj podsunęliśmy Wam pomysł jak przygotować kaszę jaglaną na słodko, w formie orzechowego budyniu, dziś z kolei przygotowaliśmy przepis na niezwykle smaczne wegeburgery z kaszą jaglaną, marchewką i sezamem! To bardzo sycące danie, które jednocześnie nie jest ciężkostrawne. Burgery mają cudowny aromat użytych ziół i przypraw. Dzięki dodatkowi chrupiącego sezamu i ziaren słonecznika, kotlety mają zwartą konsystencję i nie rozpadają się.

Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki – Przepis

Do przygotowania ok. 10 burgerów potrzebujesz:

  • 1½ szklanki kaszy jaglanej

  • ½ szklanki bułki tartej

  • 2 szklanki startej i odsączonej marchewki

  • ½ szklanki nasion słonecznika

  • ½ szklanki sezamu białego

  • 1 cebula szalotka

  • ¼ szklanki oleju (np. kokosowego extra virgin)

  • 2-3 łyżki mąki (np. konopnej, wzmocni orzechowy posmak!)

  • sos sojowy do smaku (ok. 2 łyżki)

  • ½ łyżeczki ziaren kolendry (wcześniej zmiażdżonych np. w moździerzu)

  • kilka pędów posiekanej świeżej natki pietruszki lub 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

  • łyżeczka mielonego imbiru lub ok. 2 cm świeżego, startego korzenia

  • ¼ łyżeczki chilli mielonego

  • ½ łyżeczki kurkumy

  • ½ łyżeczki przyprawy do grilla(opcjonalnie)

  • ulubiona sól do smaku (np. himalajska)

  • pieprz do smaku (np. czarny mielony lub ziarnisty)

Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej – Przygotowanie

  1. Najpierw odsyp 3/4 szklanki suchej kaszy i odstaw. Dodasz ją podczas łączenia reszty składników z ugotowaną kaszą. Jeśli masz taką możliwość, namocz pozostałą kaszę przez noc przed ugotowaniem. Jeśli nie możesz jej namoczyć, przed rozpoczęciem gotowania starannie przepłucz ziarna najpierw zimną wodą a potem dwukrotnie przelej wrzątkiem. Następnie zalej kaszę 2,5 szklankami wody i łyżką oleju i gotuj przez ok. 15-20 minut.

  2. Słonecznik i sezam upraż na suchej patelni aż lekko się przyrumienią i będą oddawać aromat

  3. Uprażone nasiona i resztę składników umieść w misce i mieszaj rękami tak długo, aż otrzymasz plastyczną, zwartą masę z której będziesz w stanie uformować kotlety. W razie konieczności dodaj więcej oleju lub soku z marchewki, jeżeli masa jest zbyt sucha, lub mąki jeśli jest zbyt mokra

  4. Uformuj swoje burgery i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Piecz burgery w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza ok. 30-35 minut. W połowie pieczenia delikatnie obróć kotlety na drugą stronę.

Wege burger z kaszy jaglanej

Gdy Twoje kotlety są już w piekarniku, przygotuj resztę składników potrzebnych do zrobienia burgera:

  • ulubione bułki

  • cebula (najlepiej czerwona!)

  • kilka plastrów pomidora

  • kilka plastrów zielonego ogórka

  • liście sałaty, rukoli, jarmużu lub innej Twojej ulubionej “zieleniny” 😉

  • ogórek kiszony

  • musztarda

  1. Lekko przypiecz bułki w piekarniku, by były rumiane i chrupiące.

  2. Obie połówki posmaruj musztardą i włóż pomiędzy nie warzywa i upieczonego burgera. Gotowe!

Smacznego!