Dietetyczna babka Wielkanocna z mąki jaglanej – zdrowy przepis!

Mąka jaglana – zdrowy składnik w przepisach

Często święta i rodzinne posiłki są kojarzone z przejedzeniem i mnóstwem kalorii, przez które później czujemy wyrzuty sumienia. Wielu ludzi omija tradycyjne polskie potrawy, ponieważ są tłuste lub zawierają dużo pszennej mąki czy cukru.

Dlatego dziś przedstawiamy Wam przepis na dietetyczną, jogurtową babkę Wielkanocną bez rafinowanego cukru oraz na bazie mąki jaglanej! Dlaczego akurat jaglana? Ponieważ to jedna z najstarszych i najzdrowszych mąk – posiada w sobie witaminy z grupy B oraz cały szereg mikroelementów takich jak magnez czy potas. Ponadto ma w sobie spore ilości błonnika i pomaga odkwasić organizm. Jest wytwarzana z mielonych ziaren prosa. Smacznego!

Przepis na wielkanocną fit babkę jogurtową

Dietetyczna babka – składniki

  • 2 szklanki mąki jaglanej Soul-Farm

  • 4 jajka

  • 100 ml roztopionego oleju kokosowego Soul-Farm

  • 100 ml jogurtu naturalnego lub sojowego

  • 85 g ksylitolu Soul-Farm lub innej substancji słodzącej

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie babki z jogurtem

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

  2. W misce zmiksuj jajka na puszystą masę, stopniowo dodawaj ksylitol ciągle miksując

  3. Następnie dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj i powoli dodawaj mąkę jaglaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywaj miksowania.

  4. Następnie przelej ciasto do formy na babkę i piecz ok. 45 minut.

Źródła:

www.poradnikzdrowie.pl