Dietetyczny mazurek daktylowy – idealny przepis na Wielkanoc!

Przepis na fit mazurek daktylowy na wielkanoc

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami! Co zazwyczaj serwujecie w tym czasie na swoich stołach? My przygotowaliśmy dla Was kilka fit przepisów, które zachwycą Waszych domowników. Dziś mamy dla Was propozycję na przepysznego daktylowego mazurka – zdrowszą alternatywę dla ciężkich ciast. Musicie go spróbować, jest naprawdę pyszny! Psst! Ten mazurek jest wegański!

Kruchy spód wegańskiego mazurka – Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1/3 szklanki twardego oleju kokosowego Soul-Farm

  • 1/4 szklanki lodowatej wody

  • 1/4 cukru kokosowego Soul-Farm lub zwykłego

  • +szczypta soli np. himalajskiej

 

Przygotowanie kruchego spodu mazurka

  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zblenduj lub posiekaj nożem na bardzo małe kawałeczki.

  2. Następnie uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok 45 minut lub więcej.

  3. Po tym czasie wyjmij ciasto przykryj je z obu stron papierem do pieczenia i rozwałkuj na cienkie placki.

  4. Włóż do rozgrzanego do 175 C piekarnika i piecz ok 18 minut.

Masa daktylowa – Dietetyczny krem do ciasta

  • 250g daktyli suszonych bez pestek Soul-Farm

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (wlewać ostrożnie, by móc kontrolować gęstość masy)

  • 1/4 łyżeczki kardamonu

  • 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

  • łyżka masła orzechowego

Masa daktylowa – Przygotowanie

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć 15 minut

  2. Po tym czasie zblendować razem zresztą składników i wylać na spód ciasta.

  3. Całość włożyć do lodówki na ok godzinę.

Ciasto można przyozdobić np. płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub orzechami włoskimi. Składniki na mazurka kupicie w naszym sklepie online!