Szybkie i proste ciasteczka owsiane z 3 składników!

Szybkie i proste ciasteczka owsiane z 3 składników!

Pierwsze dni września za nami! Ten piękny czas na przełomie lata i jesieni to napięty czas zarówno dla uczniów, rodziców jak i osób kompletnie niezwiązanych ze szkołą. Co więc powiecie na szybką, prostą i zdrową przekąskę z wykorzystaniem sezonowych składników? To przepyszne, kruche ciasteczka, które rewelacyjnie pasują do jesiennej herbatki. Są idealne jako przekąska do pracy czy szkoły, a pokruszone stanowią świetny dodatek do płatków czy jogurtu.

Przygotowanie ciasteczek jest banalnie proste i bardzo szybkie, dodatkowo podczas pracy nie narobicie bałaganu w kuchni.

Ich podstawowa wersja składa się tylko z 3 tanich składników, jednak bez obaw możecie ulepszyć przepis o swoje ulubione dodatki – przeczytajcie nasze propozycje poniżej

Ciasteczka są wegańskie oraz dietetyczne ponadto nie zawierają w sobie cukru! Dodatkowo orzechy włoskie stanowią źródło istotnych dla naszego układu nerwowego mikroelementów.

Orzechowe ciasteczka owsiane z bananem – Przepis

Ciasto bazowe:

I w zasadzie wystarczą Wam tylko te 3 składniki! Jeżeli jednak chcecie rozszerzyć przepis, do masy bazowej proponujemy dodać:

  • 2 łyżeczki miodu lub kilka zmielonych daktyli dla dodania słodkości

  • garść suszonych owoców dla dodania odrobiny cierpkości – jagód goji lub żurawiny!

  • Troszkę cynamonu cejlońskiego, jeżeli go lubicie

  • Pokruszoną na kawałki czekoladę gorzką lub mleczną (w wersji mniej zdrowej)

  • Więcej orzechów! Dodajcie np. garść pokruszonych laskowych i brazylijskich!

Wegańskie ciasteczka orzechowo-bananowe – Przygotowanie

  1. Orzechy kruszymy – możemy do tego użyć blendera, moździerza lub po prostu skruszyć je rękoma

  2. Banany rozgniatamy widelcem w misce

  3. Dodajemy orzechy, płatki owsiane i ewentualne dodatki

  4. Wilgotnymi rękoma formujemy kształt ciasteczek.

  5. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

  6. Pieczemy w temp. 175 °C przez około 20 minut.

Po upieczeniu dajcie im ostygnąć – dopiero wtedy stwardnieją na tyle, by dało się je jeść

Smacznego!